Det finns såvitt jag vet inget riktigt passande ord på svenska för konceptet en hög med pannkakor. "Pancake-stack" från amerikanskan passar ju så himla bra... och vår motsvarighet här skulle väl möjligen vara pannkakstårta, isåfall?
(Recept på pannkakorna kommer efter bilderna)
(Recipe after the pictures)
Gluten- och laktosfria mini-pannkakor gjorda med rismjöl och kokosmjöl, toppade med färsk banan, honung, turkisk yoghurt, hemmagjord rabarberkompott och kokosflingor. Téet heter "Choco Aztec Spice" och kommer från YOGI TEA.
A stack of gluten- and lactose-free coconut/rice mini-pancakes topped with fresh banana, liquid honey, turkish yoghurt, homemade rhubarb jam and shredded coconut. Yogi Tea, Choco Aztec Spice.
Recept som ger ca. 12 mini-pannkakor:
2 ägg
1dl havremjölk (Oatly)
0,75dl kokosmjöl (Risenta)
0,5dl rismjöl
1tsk Fiberhusk
1tsk vaniljpulver eller vaniljsocker
1tsk bakpulver
+ en nypa salt
- Vispa ihop samtliga ingredienser till en slät smet, som sedan får tjockna i ca. 5 min.
- Stek pannkakorna på medelvärme i teflonpanna, med smör (eller laktosfritt alternativ), och häll dit smeten med matskedar. Det blir lagom. En rejäl rågad matsked per pannkaka!
- Låt pannkakorna svalna något innan det är dags att toppa dem med godsaker och ÄTA;)
Recipe that will yield 12 mini-pancakes:
2 eggs
Half a cup oat-milk
Slightly less than half a cup coconutflour
Quarter of a cup rice-flour
1 teaspoon of psyllium flour/ husk
1 teaspoon vanillapowder or vanilla sugar
1 teaspoon of baking soda
+ a pinch of salt
- Whisk all the ingredients into a smooth batter, and let it thicken for at least 5 min.
- Put a non-stick frying pan on medium heat, add butter (or lactose-free alternative) and spoon in the pancake batter with large tablespoons. That makes the perfect size!
- Let the pancakes cool down a bit before adding toppings and then EATING them;)