Äppelplättar med krossade linfrön.

De senaste veckorna har jag gjort massor av plättar, eftersom jag nyligen fick "ärva" mammas gamla plättjärn. Hon har nämligen inte har gjort plättar sedan jag flyttade hemifrån år 2004:) Och idag bestämde jag mig för att pimpa dem lite, eftersom jag vaknade superpigg, så det blev frukt och fibrer!
 
During the last couple of weeks I've been making a lot of miniature pancakes, since I recently "inherited" my mothers classic swedish fryingpan. She thought it was about time, since she hasn't made any mini's since I moved away from home in 2004:) And this morning I decided to pimp my little pancakes, because I woke up really energized, and added apple and flaxseed!
 
(Receptet kommer efter bilderna)
 
(Recipe after the pics)
 
Äppelplättar med linfrön, varvade med Kesella 1% och tärnat Granny Smith-äppel, toppade med hjortronsylt. Till dem drack jag ett klassiskt té, Earl Grey från Lipton. 
 
Miniature apple-pancakes with crushed flaxseed, with 1% fat quark and diced Granny Smith-apple in between layers, topped with cloudberry jam, and had a cup of LIPTON Earl Grey with it. 
 
 
 
 
 
Recept för ca. 20 plättar: 
 
1 ägg
1 dl vetemjöl
2 dl mjölk 3%
1/2 stort grovrivet Granny Smith
1tsk vaniljsocker
Salt 2-3krm salt, eller enligt önskemål
Smör till plättjärnet
( + 1msk krossade linfrön, tillsätts vid stekningen)
 
- Sätt plättlaggen på spisen och värm till max, smält lite smör i varje form.
- Sänk temperaturen till medelhög. 
- Använd en liten slev och portionera ut smeten i plättformarna, och strö lite linfrön på ytan av varje smetig plätt. 
- Därefter helt vanlig pannkaksstekning, tills smeten tar slut. 
- Låt plättarna svalna lite, varva med valfri Kesella/kvarg och frukt. Toppa med något extra gott. 
 
Recipe for ca. 20 mini's: 
 
1 egg
1 dl flour
2 dl full fat milk
1/2 a large Granny Smith, coarsly grated
1 teaspoon of vanilla sugar
Salt to taste
Butter for the frying pan
( + 1 tablespoon crushed flaxseed, added while cooking)
 
- Put fryingpan on stove on maximum heat, then turn it down to medium. Melt a little butter in every little pancake-shaped "mold". 
- Use a small ladle or tablespoon and add just the right amount of batter on top of the butter. 
- Add a little bit of flaxseed to the top surface of every pancake while it's still wet. 
- Proceed with the cooking like you would with regular ones. 
- Let the pancakes cool for a bit, and then build a stack with the help och quark and fruit. Top it all with something extra yummy.